ვისაც მეურნეობა აინტერესებს |
სტუმარს სალამი ( შესვლა | დარეგისტრირება )
ვისაც მეურნეობა აინტერესებს |
sergi_glaxa |
Jan 4 2010, 11:58 PM
პოსტი
#261
|
Advanced Member ჯგუფი: Members პოსტები: 3,015 რეგისტრ.: 12-December 07 წევრი № 3,400 |
მცირე ციტატა ო, აი მასეთი რამეები მაინტერესებს ზუსტად. კარტოფილიც ხომ არ გაქ. რატო იცი? მინდა რომ ნაკვეთზე ჩემი სამყოფი მოვიყვანო მე თვითონ ყველაფერი და საჭმელი საერთოდ არაფერი არ ვიყიდო. როგორ ფიქრობ, მაგარი უტოპიაა? აი მაგ სახელმძღვანელოში, რომელიც დავდე, კარტოიფილზეც წერია თუ არ ვცდები... სულაც არ არის უტოპია ეგ ჩემო ბატონო.. რაც მეტი ადამიანი მოიყვანს მოსავალს, თავის სამყოფს მაინც, მით მეტად შევასრულებთ უფლის ნათქვამს: შენი ოფლით ჭამდე პურსო კმარა სოფლიდან ქალაქში ხალხის მოდენა..ახლა იქით- ქალაქიდან სოფლებში წასვლის დროა |
gurulo |
Jan 5 2010, 12:02 AM
პოსტი
#262
|
Member ჯგუფი: Members პოსტები: 815 რეგისტრ.: 1-November 07 მდებარ.: tbilisi,vaja წევრი № 3,082 |
ციტატა კმარა სოფლიდან ქალაქში ხალხის მოდენა..ახლა იქით- ქალაქიდან სოფლებში წასვლის დროა ეგრეა ეგრეეხლა კითხვა – მოკლედ, სოფელში ტრიფოლიანტის ღობეს გაკეთებას ვაპირებ ( ღორები შემოდიან თავისუფალ დროს ) ხოოდა როდისაა შესაფერისი დრო? -------------------- წინაპართაგან წავიდა ყველა, სხვა ხალხის ისმის აქ ჟრიამული
|
sergi_glaxa |
Jan 5 2010, 12:04 AM
პოსტი
#263
|
Advanced Member ჯგუფი: Members პოსტები: 3,015 რეგისტრ.: 12-December 07 წევრი № 3,400 |
|
gurulo |
Jan 5 2010, 12:12 AM
პოსტი
#264
|
Member ჯგუფი: Members პოსტები: 815 რეგისტრ.: 1-November 07 მდებარ.: tbilisi,vaja წევრი № 3,082 |
ციტატა ტრიფოლიანტი- ეგ ალბათ მცენარეა ხომ ეკლიანი? ალბათ დასავლეთში? ვახ ეგ არ ვიცი... კი, გურიაში მასე ეძახიან, უბედური მცენარეა, არაფერი მოვლა არ ჭირდება, თანაც საიმედო ღობეა -------------------- წინაპართაგან წავიდა ყველა, სხვა ხალხის ისმის აქ ჟრიამული
|
sergi_glaxa |
Jan 5 2010, 12:16 AM
პოსტი
#265
|
Advanced Member ჯგუფი: Members პოსტები: 3,015 რეგისტრ.: 12-December 07 წევრი № 3,400 |
|
მაშიკო |
Jan 5 2010, 12:19 AM
პოსტი
#266
|
მარიამი ჯგუფი: Members პოსტები: 2,850 რეგისტრ.: 18-May 09 მდებარ.: ქუთაისი წევრი № 7,002 |
gurulo
chemma mezobelma datesa eg da mshvenieri gobe aqvs exla.shen shegidzlia dargo tu ishovi nergs,male gaizrdeba upro.adre gazapxulze darge an datese,eg iseti mcenarea aucileblad ixeirebs mainc.gors sxva gobe ver daakavebs,mitumetes tu michveulia ukve. goris patrons stxove iqneb ugeli daadgas sanam tripрlianti gazrdila -------------------- უფალო იესო ქრისტე, ძე ღვთისაო, შემიწყალე მე ცოდვილი. მომეც ძალა და უნარი, ვადიდო სახელი შენი.
|
gurulo |
Jan 5 2010, 12:25 AM
პოსტი
#267
|
Member ჯგუფი: Members პოსტები: 815 რეგისტრ.: 1-November 07 მდებარ.: tbilisi,vaja წევრი № 3,082 |
sergi_glaxa
ქვეწარმავლები ისეც ბევრია იქ, ღელის პირზეა თან ერთი 100 მეტრი. წინა წელს 7 ზოლად გავუშვით ეკლიანი მავთული მარა ღორია რა.. მაშიკო ციტატა goris patrons stxove iqneb ugeli daadgas sanam tripрlianti gazrdila რაც სოფელში ღორები და თხებია ახლა ყველას სად ვზდიო -------------------- წინაპართაგან წავიდა ყველა, სხვა ხალხის ისმის აქ ჟრიამული
|
abo |
Jan 5 2010, 12:59 AM
პოსტი
#268
|
Advanced Member ჯგუფი: Members პოსტები: 3,533 რეგისტრ.: 20-March 07 წევრი № 1,441 |
ტრიფოლიანტის ღობე ძნელი მოსავლელია. მერე ტყედ მიდის, შეკრეჭვა კი ძალიან ძნელია, მერე მისი გატანა, ვერც გადაყრი, დაწვით კარგათ არ იწვება და პრობლემაა რა. ისე ვერაფერი გამოძვრება ქვეწარმავლის გარდა.
ეს ფორთოხალი ჩემი ბაღიდან. 50 წელზე მეტისაა. -------------------- არ გაიწვრთნების სამი რამ: მგელი, არწივი, კაი ყმა.
|
sergi_glaxa |
Jan 5 2010, 10:17 AM
პოსტი
#269
|
Advanced Member ჯგუფი: Members პოსტები: 3,015 რეგისტრ.: 12-December 07 წევრი № 3,400 |
ეს ბმული კი მზესუმზირის კულტურის მოვლა მოყვანით დაინტერესებულებისათვისაა:
http://www.agromarket.ge/consultation/data/mzesumzira.pdf |
sergi_glaxa |
Jan 5 2010, 11:07 AM
პოსტი
#270
|
Advanced Member ჯგუფი: Members პოსტები: 3,015 რეგისტრ.: 12-December 07 წევრი № 3,400 |
http://www.care-caucasus.org.ge/photos/6124-metesleoba.pdf
რამდენიმე კულტურის მოვლა მოყვანის შესახებ: http://www.agromarket.ge/consultation/data/ |
ანანო |
Jan 5 2010, 11:11 AM
პოსტი
#271
|
დავიღალე..... მოდი ჩემთან უფალო...... ჯგუფი: Moderator პოსტები: 5,367 რეგისტრ.: 25-September 07 წევრი № 2,831 |
კი..მაგრამ გირჩევ ეკლიანი მავთულის ან მავთულბადის (სეტკის) ღობე გააკეტო.. მცენარის ღობეში ადვილად დაიბუდებენ ქვეწარმავლები... რამდენი წელია ჩემებს აქვთ იმერეთში ტრიფოლიანტის ღობე, მაგრამ ქვეწარმავალი არ გაჩენილა -------------------- დაინდეთ ერთმანეთი და უფალი შეგინდობთ. წმ. ანტონი დიდი
**************************** შიშველი გამოვედი დედის მუცლიდან და შიშველი დავბრუნდები იქ. უფალმა მომცა, უფალმა წაიღო. კურთხეულ იყოს უფლის სახელი..... იობი თავი 1... |
sergi_glaxa |
Jan 5 2010, 11:22 AM
პოსტი
#272
|
Advanced Member ჯგუფი: Members პოსტები: 3,015 რეგისტრ.: 12-December 07 წევრი № 3,400 |
რამდენი წელია ჩემებს აქვთ იმერეთში ტრიფოლიანტის ღობე, მაგრამ ქვეწარმავალი არ გაჩენილა მაროსი თუ ბაბულასი არ იყოს..ეს ხალათი დამიჭერსო?! ქვეწარმავლები ისედაც იქნებიან ღობე არ ჭირდებათ, მაგრამ გასათვალისწინებელია ერთი ფაქტორიც, თუკი ცოცხალ ღობეს ვუკეთებთ ბოსტანს ან ბაღს, გვახსოვდეს, რომ მცენარე რომელიც ღობისთვის გამოიყენება, ნიადაგს დამატებით აცლის საკვებ ნივთიერებებს... თუმც კაცია და გუნება ვისაც რა სურს იმას გააკეთებს http://www.seard.ge/geo/broshurebi/bookletBostKult.pdf |
sergi_glaxa |
Jan 6 2010, 03:55 PM
პოსტი
#273
|
Advanced Member ჯგუფი: Members პოსტები: 3,015 რეგისტრ.: 12-December 07 წევრი № 3,400 |
დავუბრუნდეთ მიწას, საიდანაც ვართ აღებული
|
sergi_glaxa |
Jan 19 2010, 02:34 PM
პოსტი
#274
|
Advanced Member ჯგუფი: Members პოსტები: 3,015 რეგისტრ.: 12-December 07 წევრი № 3,400 |
მოკლედ ახლა მცირე ექსკურსი მემწვანილეობაში
ხშირად ახალგაზრდა ქალი სრულიად ვერ ერკვევა რა მწვანილი რისთვისაა და არც მათისახელი იცის..კაცს კიდევ ეპატიება ოხრახუში -(რუსულად პეტრუშკა) Petroselinum crispum მეცნიერული კლასიფიკაცია სამეფო: მცენარეები განყოფილება: ფარულთესლოვნები კლასი: ორლებნიანნი ოჯახი: ქოლგოსანნი გვარი: ოხრახუში ლათინური სახელი Petroselinum ოხრახუში (Petroselinum), მცენარის გვარი ქოლგოსანთა ოჯახისა. ერთ ან ორწლოვანი ბალახია. მისი სამშობლოა ხმელთაშუაზღვისპირეთი. გავრცელებულია თითქმის ყველგან. ცნობილია ოხრახუშის 3 სახეობა, კულტურაშია ერთი — ბოსტნის ოხრახუში (Petroselinum sativum), ორწლოვანია, პირველ წელს ივითარებს ფოთლებსა და ძირხვენას, მეორე წელს — საყვავილე ღეროსა (75 - 150 სმ) და თესლს. ყინვაგამძლეა, თესენ გვიან შემოდგომით, ზამთარში ან ადრე გაზაფხულზე. თესლი 2-3°C ტემპერატურაზე ღივდება, ტენს ზომიერად მოითხოვს. ოხრახუში მდიდარია ვიტამინებით, მინერალური ნივთიერებებითა და ეთერზეთებით. იყენებენ ნედლად და გამხმარს კულინარიასა და საკონსერვო მრეწველობაში, მედიცინაში (შარდმდენ საშუალებად). ოხრახუშის 2 სახესხვაობაა ძირხვენა ოხრახუში და ფოთლოვანი ოხრახუში. ეს უკანასკნელი ფართოდაა გავრცელებული საქართველოში „ქუთაისურის“ სახელწოდებით. ჩვეულებრივი ოხრახუში ეს კი დეკორატიული ოხრახუში |
ქევანა |
Jan 20 2010, 04:28 PM
პოსტი
#275
|
მთვლემარე დრაკონი ჯგუფი: Members პოსტები: 7,454 რეგისტრ.: 11-February 07 მდებარ.: Shire, Hobbitland, Middle-earth წევრი № 1,055 |
sergi_glaxa
ძალიან საინტერესოა მერე იქნებ მეც შემოგეშველო ინფორმაციის ძებნაში მე საერთოდ ოხრახუშსა და ქინძს გემოთი ვანსხვავებ კიდე გადარჩენილი ვარ, ჰო? -------------------- “I'd built that bridge for you. But I didn’t know that I would be building it for you and him.” ("Dაისყ")
"He was born with a gift of laughter and a sense that the world was mad. And that was all his patrimony." - Scaramouche, Rafael Sabatini *** ფორუმზე გლანძღავ და მიწასთან გასწორებ, ძვირფასო, მაგრამ გახსოვდეს, ფორუმს გარეთ მე შენ მიყვარხარ : ) *** Спасение утопающего – дело рук самого утопающего... *** ამინდის შემქმნელი |
ჩაკრულო |
Jan 20 2010, 08:04 PM
პოსტი
#276
|
ფოლკლორის მძღოლი! ჯგუფი: Members პოსტები: 694 რეგისტრ.: 14-October 06 მდებარ.: ფოლკლორში წევრი № 276 |
მესაქონლეობაში, უფრო კონკრეტულად მეცხვარეობაში შემილია გაგიწიოთ რჩევები, ხოლო წარმატებული ჯგუფი შემილია, დოლზე წავიყვანო ახლა, ან ცხვრის პარსვაზე ზაფხულში, ზაფხულის საძოვრებზე, სადაც თავად მიიღებენ მონაწილეობას ამ პროცესში
-------------------- დაგბადოთ... გაგზარდოთ... გაცხოვროთ... დაგაბედოთ და... დაგხოცოთ www.myspace.com/chveneburebiband შემოდით ვიმეგობროთ :) |
ქევანა |
Jan 21 2010, 05:38 PM
პოსტი
#277
|
მთვლემარე დრაკონი ჯგუფი: Members პოსტები: 7,454 რეგისტრ.: 11-February 07 მდებარ.: Shire, Hobbitland, Middle-earth წევრი № 1,055 |
ციტატა ხოლო წარმატებული ჯგუფი შემილია, დოლზე წავიყვანო ახლა, ან ცხვრის პარსვაზე ზაფხულში, ზაფხულის საძოვრებზე, სადაც თავად მიიღებენ მონაწილეობას ამ პროცესში "თუში მეცხვარე" ყოველთვის მიყვარდა ეგ სერიალი. მინდა, მაგრამ ჯერ მშობლები უნდა გადმოვიბირო. შეიძლება საზაფხულოდ გამომივიდეს რამე. ისე ზოგადად კი ეს ძალიან კარგი აზრია და მოვუწოდებ ყველას, დაფიქრდეს ამაზე რჩევები კი გვინდა, მეცხვარეობა ძალიან კარგია -------------------- “I'd built that bridge for you. But I didn’t know that I would be building it for you and him.” ("Dაისყ")
"He was born with a gift of laughter and a sense that the world was mad. And that was all his patrimony." - Scaramouche, Rafael Sabatini *** ფორუმზე გლანძღავ და მიწასთან გასწორებ, ძვირფასო, მაგრამ გახსოვდეს, ფორუმს გარეთ მე შენ მიყვარხარ : ) *** Спасение утопающего – дело рук самого утопающего... *** ამინდის შემქმნელი |
ჩაკრულო |
Jan 21 2010, 10:16 PM
პოსტი
#278
|
ფოლკლორის მძღოლი! ჯგუფი: Members პოსტები: 694 რეგისტრ.: 14-October 06 მდებარ.: ფოლკლორში წევრი № 276 |
ქევანა
სალამურის დაკვრას ვერ გასწავლი დანარჩენი ყველაფერი მოწველასაც გასწავლი -------------------- დაგბადოთ... გაგზარდოთ... გაცხოვროთ... დაგაბედოთ და... დაგხოცოთ www.myspace.com/chveneburebiband შემოდით ვიმეგობროთ :) |
ბადრი |
Jan 22 2010, 03:32 AM
პოსტი
#279
|
Advanced Member ჯგუფი: Members პოსტები: 1,332 რეგისტრ.: 30-October 08 მდებარ.: წყალტუბო წევრი № 5,866 |
ჩაკრულო
ზაფხულში რამდენიმე დღე მინდა რომ მაგ ამბით დავკავდე. შრომის ანაზღაურებას არ ვითხოვ დოლარებში -------------------- "უფალო ბაგენი ჩემი აღახვენ და პირი ჩემი იტყოდეს ქებულებასა შენსა"
"ეგრეთცა სარწმუნოებაი, უკუეთუ არა აქუნდენ საქმენი, მკუდარ არს იგი ხოლო." (იაკ 2.17) |
sergi_glaxa |
Jan 22 2010, 02:32 PM
პოსტი
#280
|
Advanced Member ჯგუფი: Members პოსტები: 3,015 რეგისტრ.: 12-December 07 წევრი № 3,400 |
ქინძი
ქინძი - Coriandrum sativum L, მიეკუთვნება ქოლგოსანთა - Apiaceae (Umbelliferae) ოჯახს , ერთწლოვანი, 80 სანტიმეტრამდე სიმაღლის მცენარეა, ღერო სწორმდგომი აქვს, შიშველი, ღარებიანი, დატოტვილი; ყვავილები შეკრულია რთულ ქოლგებად, ნაყოფი (თესლი) სფეროსებრი ან მოგრძი - მომრგვალოა. გავრცელება ველურად გავრცელებულია ხმელთაშუა ზღვის ნაპირებზე, საქართველოში კულტურაში უხსოვარი დროიდანაა შემოტანილი, არსებობს ქართული ჯიშები, სხვადასხვა, მათ შორის- ზეთის მისაღებად გამოყვანილია მრავალი კულტურული ჯიში. ადვილად ველურდება. ნედლეული ნედლეულია: ქინძის ნაყოფი - Fructus Coriandri; მისგან ზეთს ამზადებენ; ქინძის ფოთლები და ყვავილები (არაოფიცინალური ნედლეული) ქინძის ნაყოფებს (თესლებს) ქინძის ნაყოფს ამზადებენ, როდესაც ქოლგების ნახევარზე მეტი გამუქებულია. განსაკუთრებით მარალხარისხოვანი ნედლეულის მისაღებად ქოლგებს კრეფენ რამდენჯერმე ,გამუქების კვალობაზე . ჩვეულებრივ, მცენარეს ცელავენ ან სპეციალური კომბაინით იღებენ. 3-4 დღერს შეაშრობენ ძნებად ან კონებად. ამ დროს დაუმწიფებელი თესლების ნაწილი მწიფდება. შემდეგ ცეხვავენ , აშრობენ და ცრიან, რათა მინარევები მოსცილდეს .ინახავენ მშრალ, გრილ შენობაში . ფარმაკოპეის მიხედვით ნედლეული ასე გამოიყურება ([9]-დან) :"ნაყოფებს წიბოები ნაკლებად ემჩნევა, დამწიფებისას ტყუპები ერთმანეთს არ სცილდება, წვერში ემჩნევა ჯამის დაკბილული ნაშთი, ნაყოფის თითოეულ თესლურას (მერიკარპიუმი) ამოზნექილ მხარეზე აქვს გამოწეული 5 მთავარი ნეკნი და მათ შორის 6 გვერდითი სწორი ნეკნი, რომელთაგან 4 შუა ნეკნი - ძლიერ გამოხატულია, მწიფე ნაყოფი მოყვითალო-რუხია, სუნი და გემო - თავისებური, არომატული". ფარმაკოპეის მოთხოვნით ,თესლებში ეთერზეთების შენმცველობა 0, 5% -ზე ნაკლები არ უნდა იყოს,თუმცა რეალურად 3%-ზე ნაკლები შემცველობის გაყიდვა რთულია. უცხოეთში რეალიზებისათვის, უფრო რენტაბელურია ქინძის ზეთის გამოხდა , თუმცა ეს მოითხოვს სპეციალურ ქარხნების შეძენას. ზეთს ღებულობენ წყლის ორთქლთან გამოხდით . 1 ტონა თესლისაგან მინიმუმ 15 კგ. ეთერზეთი უნდა იქნეს მიღებული.ქინძის ეთეროვანი ზეთი, თეთრი სითხეა, ოდნავ მოყვითალო ელფერით. 200C-ზე ხვედრითი წონაა 0,864-0,877, მჟავური რიცხვი არ უნდა აღემატებოდეს ორს, ეთერის რიცხვი 2-17, ლინალოოლის შემცველობა არანაკლებ 67-69%.[9]. (რეალურად საბაზრო მოთხოვნები აქაც უფრო მკაცრია). ლიტერატურაში არსებობს მონაცემები შროტის გამოყენების შესაძლებლობების შესახებ,თუმცა საბაზრო მოთხოვნილება შროტზე 2009 წელს ვერ დავაფიქსირეთ. ქიმიური შედგენილობა ქინძის მწიფე ნაყოფში 50-მდე კომპონენტია გამოვლენილი. იგი შეიცავს: α- და β- პინენს , აციკლურ მონოტერპენებს, ბორნეოლს, გერანილაცეტატს, გერანიოლს, ეთეროვან ზეთს (0,7-1,5% ), თიმოლს, კამფენს, კაპრინის მჟავას, კუმარინულ ნივთიერებებს, ლაურინის მჟავას, ლიმონენს, ლინალილაცეტატს, ლინალოოლს (50-80% ), ლინოლის მჟავას, მთრთილავ ნივთიერებებს, მირისტინის მჟავას,მირცენს, ოლეინის მჟავას,პალმიტინის მჟავას,საბინენს, ტერპინენს, ფელანდრენს, ფენოლურ ნივთიერებებს, ფისოვან ნივთიერებებს, ფლავონოიდურ ნივთიერებებს,ქაფურს და სხვა. რთულ კომპონენტებიანია თესლის ბირთვში შემავალი ეთერზეთი. უმწიფარ ნაყოფს უსიამო სუნი აქვს.მისგან დაბალი ხარისხის ზეთი გამოდის. ბიოლოგიურად აქტიურია ნივთიერებებს შეიცავს ქინძის ფოთლები, ყვავილები, თესლები, გამრავლება ჩვენში ქინძი რამდენჯერმე ითესება. მაღალი სახისხის მოსავალს იძლევა გაზაფხულის ნათესი. ნიადაგისადმი მომთხოვნი მცენარეა. უყვარს სითბო, სინათლე და ზომიერი ნესტი. ნიადაგის მომზადება ჩვეულებრივია. ჯობს მწკრივებში თესვა. მწკრივებში თესვისას ჰექტარზე 6 კგ. თესლია საჭირო, ჩათესვის სიღრმე 2-3 სანტიმეტრი. მოვლა გამოიხატება სარეველებთან ბრძოლაში. საკმაოდ სიცივე ამტანია, უძლებს 4-5 გრადუს ტემპერატურას. ზედმეტი ნესტი ეთერზეთების შემცველობას ამცირებს. აღმოსავლეთ საქართველოს ნედლეული, ეთერზეთების შემცველობით, ჯობს დასავლეთ საქართველოსას. გამოყენება მედიცინაში ოფიცინალური მედიცინა ქინძის ნაყოფებს იყენებს: ბუასილის სამკურნალო, კრუნჩხვების საწინააღმდეგო, მეტეორიზმის საწინააღმდეგო, ნაღვლის დასადენ, საჭმლის მონელების ხელშემწყობ, ტკივილგამაყუჩებელ, ქსოვილების გრანულაციის ხელშემწყობ, ჭრილობების შემახორცებელ ნაკრებებში, გამონაცემებსა და ნაყენებში. თესლი და ეთერზეთი შედის არაერთი პრეპარატის შემადგენლობაში. ქართული ემპირიული მედიცინა მას კიდევ უფრო ფართო თერაპიული დიაპოზით იყენებს: გახანგრძლივებული მენსტრუაციის, თვალის დაადებების, მეხსიერების გასაუმჯობესებლად, მშობიარობის შემდგომ, ნერვული გადატვირთვისას, რევმატიული ტკივილების, ქათმის სიბრმავისა და სხვ. დროს. თანამდევი მარკეტინგი. გამოყენება ევროპულ კულინარიაში მარკეტინგული პოლიტიკის შესამუშავებლად, სასურველია ვიცოდეთ ნედლეულის გამოყენების არეალები. უნდა გვახსოვდეს, რომ ეკოლოგიური ევრომოთხოვნები მკაცრია და თავიდანვე ბიომეურნეობა უნდა დაიგეგმოს. ქინძს ევროპაში იყენებენ ლიქიორების, ძეხვეულის წარმოებაში, პარფიუმერიაში, ინგლისსა და გერმანიაში - ლუდის წარმოებაში, ევროპულ კულინარიაში მას იყენებენ სალათების, ბრინჯის, შემწვარი გოჭის ხორცის, ვაშლის კომპოტის დამზადებისას, ხილის კონსერვირებისას. ქინძს უმატებენ ცომეულ ნაწარმში, ხილის კერძებში, საწებლებში. იყენებენ ზოგიერთი თევზის სახეობის კერძებს, ძეხვეულის და სხვა ხორცის პროდუქტების დასამზადებლად, ქინძს უმატებენ ნამცხვარში, მარციპანში, თაფლის ტკბილ ღვეზელში, თვლიან, რომ ის აუმჯობესებს ბარდის, ლობიოს, ოსპის კერძების გემოს. ქინძს უმატებენ კომბოსტოში, შინაური ფრინველისა და გარეული ფრინველის პაშტეტში, წითელ ჭარხალში, ვაშლის პიურეში, სტაფილოში და ფრინველის ფარშში, გამოყენება მეფუტკრეობაში პლანტაციისათვის მნიშვნელოვანი დამატებითი შემოსავალი შეიძლება მოიტანოს მეფუტკრეობამ. ქინძის 1 ჰექტარი 600 კგ. თაფლს იძლევა. მეფუტკრეები ქინძს თესავენ იმ ანგარიშით, რომ ყვავილობა მათთვის სასურველ დროს დაიწყოს, როცა სხვა მცენარეების ღალა არაა. საერთაშორისო ბაზარზე, ქინძის თაფლი ცალკე კოტირებს. ნიახური ნიახური (Apium) მიეკუთვნება ქოლგოსანთა ოჯახს, ერთ ან მარავალწლოვანი მცენარეა. გავრცელებულია თითქმის ყველგან. არსებობს 20 - ზე მეტი სახეობა.კულტურაშია შეტანილი. უმეტესად მოჰყავთ კულტურული ნიახური. კულტურული ნიახური ერთ ან ორწლიანეი სანელებელია. ფართოდაა გავრცელებული საქართველოში. ცნობილია კულტურული ნიახურის 3 სახესხვაობა: - ძირხვნიანი - ყუნწიანი და - ფოთლიანი თესენ გვიან შემოდგომით და ადრე გაზაფხულზე. რიგ რაიონებში - ზამთარშიც მარკეტინგული ნიშები. გამოყენება ევროპულ კულინარიაში ევროპაში ნიახური იყიდება გამხმარი წვრილად დაჭრილი ან ფხვნილის სახით. ფრიად პოპულარულია თესლებიც. წვრილად დაჭრილს იყენებენ ბოსტნეული სუპების და სალათების, საწებლების, ხორცის, კვერცხის დასამზადებლად. სასიამოვნო გემოს აძლევს გარნირებს, მაიონეზს, ხორცს `გრილზე~. ნიახურს ევროპა დიდი რაოდნობით მოხმარს. მწარმოებლებმა ყურადღება უნდა მიაქციონ, რომ შესაძლებელია მისი გამხმარი ფორმით ექსპორტირება. |
მსუბუქი ვერსია | ახლა არის: 15th May 2024 - 01:37 AM |
მართლმადიდებლური არხი: ივერიონი
ფორუმის ელექტრონული ფოსტა: იმეილი